ANGST
Lær din angst at kende og få en tilværelse
med større lethed, glæde og livskvalitet
OPLEVER DU AT ANGSTEN BEGRÆNSER DIG I HVERDAGEN OG GØR VISSE SITUATIONER ULIDELIGE? Mærker du uro, hjertebanken, svedeture, svimmelhed og ubehag i kroppen? Så er du langt fra den eneste. Angst er noget, mange mennesker oplever på et tidspunkt i livet. Men nogle gange kan angsten tage over og ødelægge din livskvalitet. På denne side kan du læse mere om, hvordan angst rammer, og hvordan du kan finde vejen ud af angst og hjem til dig selv. Du er også velkommen til at se mere i min velkomstvideo lige her
Har du lyst til at arbejde med din angst og få ryddet op i dine bagvedlæggende mønstre og lære at ændre dine strategier?
Jeg har mere end 20 års erfaring som psykolog og angst, i alle afskygninger, er noget jeg dagligt møder i min klinik. Hvis du har brug for min hjælp, ringer jeg dig gerne op. Du er også velkommen til at skrive en mail til mig. Jeg kan kontaktes lige her.
Angst er en naturlig reaktion, og kan lamme følelser og tanker, men du kan arbejde med angsten og få dit liv igen
Hvad er angst?
Angst er en vekselvirkning mellem fysiske fornemmelser, følelser, tanker og adfærd. I sindet kommer angst ofte til udtryk som bekymringstanker eller katastrofetanker. Angsten viser sig både som psykiske og kropslige symptomer og kan også have betydning for din adfærd.
Årsager til angst
Der kan være mange årsager til angst. Forskningen viser, at der er en sammenhæng mellem angst og vores livsstil, mangel på sociale relationer, en følelse af mangel på tilhørsforhold, tempoet i samfundet og påvirkninger fra det samfund vi lever i både digitalt og socialt.
Kosten kan også have indflydelse på angst. For meget sukker, hvidt brød og mælkeprodukter kan påvirke vores tarmsystem, som igen påvirker vores nervesystem. Ligesom mangel på motion påvirker fordøjelsen og igen nervesystemet.
Arv og miljø spiller også en stor rolle, da det miljø vi vokser op i, kan være med til at ”skabe” vores nervesystem. Det betyder f.eks., at hvis vi er opvokset i et miljø med mistrivsel, et højt konfliktniveau, omstændigheder der opleves som utrygt, er der fare for, at vores nervesystem ofte kører i højeste gear.
Personlige vaner og adfærd betyder også rigtig meget herunder søvnvaner, alkoholvaner, stimulanser som kaffe og sukker, hvordan du omgås andre, hvordan du kommunikerer med andre, digitale vaner og om du er stresset. Der er nemlig en direkte sammenhæng mellem stress og angst. Det er altafgørende at sænke sit stressniveau, hvis du har angst, da stress forstærker angst. Så det er både mentale vaner, fysiske vaner og din indstilling og måde at opfatte ting på.
Man behøver ikke at kende årsagen for at få hjælp til angst. Nogle gange giver det dog god mening at kende årsagen, fx hvis det drejer sig om uhensigtsmæssige vaner, som kan forstærke eller vedligeholde angst.
Symptomer på angst
Symptomer på angst kan være forskellige, men ofte forplanter angsten sig i kroppen som f.eks. anspændthed, uro, svimmelhed, hjertebanken, søvnproblemer, rysten, problemer med vejrtrækningen, trykken for brystet, rødmen, kuldegysninger, sveden og andre fysiske symptomer. Der kan også være følelsesmæssige og psykiske symptomer såsom: frygt for at kaste op, følelser af utilstrækkelighed, flovhed og skamfølelse, frygt for at miste selvkontrollen og frygten for at dø.
De mest almindelige typer af angst
Måske kan du genkende dig selv i en eller flere af de typer af angst der er. Men det vigtigste er, at finde ud af hvordan angst spænder ben for dig i dit liv.
Også kaldet bekymringsangst. Viser sig som en mere eller mindre konstant tilstand af ængstelse og uro og kan angå bekymring om uddannelse, arbejde, økonomi, naturkatastrofer, sygdom og relationer. Personer med generaliseret angst er ofte bange for at komme til skade, eller at andre kommer til skade. Uforudsigelighed og usikkerhed kan trigge angsten.
Oplevelsen af angst i specifikke situationer fx i forhold til at præstere, holde tale, eller deltage i sociale arrangementer. Det kan også være frygt for at andre tænker negativt om en, eller frygt for at opføre sig pinligt. Mange med socialangst undgår derfor sociale arrangementer eller undgår situationer, hvor der er risiko for at blive genstand for andres kritiske opmærksomhed.
Er tilbagevendende anfald af pludselig panik, som ikke er udløst af en særlig situation, men opstår pludselig.
Fobi betyder frygt, og når man har en fobi, er det rettet mod bestemte ting og situationer, der ikke er forbundet med reel fare. Fx: frygt for edderkopper, slanger, hunde, blod, tandlæger, højder, indelukkede rum, at flyve, bakterier, at andre skal tænke dårligt om en, eller at man kommer til at opføre sig pinligt. Angsten gør, at man forsøger at undgår de fobiske situationer eller genstande, og udvikler derved en frygt for frygten.
Her er man optaget af fysiske reaktioner i kroppen og tolker dem som mulige tegn på alvorlig sygdom eller har overdreven angst for at fejle en eller flere sygdomme.
Angst for ikke at præstere og gøre det godt nok. Angsten vil typisk være knyttet til bestemte situationer såsom at fremlægge, gå til jobsamtaler, eksaminer (eksamensangst), eller i forbindelse med at date eller præstere på alle områder.
(posttraumatisk stress) er en angsttilstand som følge af at have oplevet eller været vidne til en eller flere hændelser af livstruende og eller af særlig voldsom karakter, fx trafikulykker, overfald, røveri, overgreb, svær mobning, terror, vidne til selvmord og lignende. Ofte kommer angsten til udtryk som flashbacks og som mareridt.
Du er ikke din angst. Men angsten kan forplante sig i din krop med stærke fysiske reaktioner, skam og frygt
Hvad sker der i kroppen ved angst?
Det er ikke farligt at få et angstanfald, men det er kroppens måde at reagere på, når nervesystemets kamp/flugt mekanisme går i gang. Denne mekanisme opstår for at beskytte os og forebygge, at der ikke sker os noget alvorligt. Udfordringen ved angst er, at mekanismen udløses, selvom der ikke er en reel fare på færde. Det gør den fordi, vi enten bevidst eller ubevidst oplever, at der er fare på færde. Kroppen husker vores reaktioner og derfor, er det vigtigt at arbejde med at bevidstgøre disse reaktioner, så vi er i stand til at ændre dem.
Hvis vi fortsætter med enten at undgå eller flygte, bliver denne handling gemt og forværres. Så det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis nervesystemet kører i et højt gear gennem længere tid, er der en stor sandsynlighed for, at det kammer over i alvorlig angst på et tidspunkt. Stress, angst og depression hænger ofte sammen og kan have samme symptombillede. Du kan læse mere om stress her og depression her.
Hvad kan man gøre ved angst?
Der er flere ting, man kan gøre, når man er ramt af angst. Det vigtigste er at gøre noget, så angsten ikke forværres. I første omgang handler det om at arbejde på at få ro i nervesystemet, da det er indgangen til at komme ind bagved og få arbejdet med dig selv. Flere der oplever angst er også ramt af stress så din hjerne, dit nervesystem, og hele din krop er ude af balance og har brug for at genopbygge ressourcer. Nogle, der er meget hårdt ramt af angst, kan i en periode have behov for angstmedicin. Forskningen viser, at hvis man opstarter i medicinsk angstbehandling, er det vigtigt for et godt resultat, at kombinere det med et terapeutisk psykologforløb. Du kan læse mere herunder om, hvordan jeg griber behandlingen af angst an.
Et angstforløb hos mig
De teknikker som du kommer til at arbejde med i et forløb hos mig skræddersyes til lige netop dig, og den problematik du står i. Jeg har gennem samtaler med hundredvis af angstramte mennesker opbygget en solid værktøjskasse. Min erfaring er at uanset hvor hårdt du er ramt af angst kan du få det bedre.
Et angstforløb er en proces, hvor du skal være indstillet på at møde dig selv på en ny måde og lære, hvordan du ændrer dine strategier.
I et forløb får du:
- Teknikker til at få ro i nervesystemet
- Viden om din angst og redskaber til din dagligdag
- Bearbejdet dine bagvedliggende mønstre
- Konkrete vejrtrækningsøvelser til at nedsætte din angst
- Mere glæde, trivsel og velvære ind i dit liv
- En hel redskabskasse med mine bedste værkstøjer og konkrete tiltag til at møde din angst og forebygge angstanfald
I et forløb lærer du:
- Hvilke handlemuligheder du har for at nedbringe dit angstniveau
- At du ikke er din angst men noget helt andet inden i dig
- Hvordan du kan nedsætte din eventuelle stress, da stress i høj grad påvirker din angst
- At finde ind til og forstå dine mentale og fysiske vaner samt dine indstillinger og måder at opfatte det der sker omkring dig og den måde, du er i verden og relationer på
- At lytte til din inderste stemme og din krops signaler
FÅ MIN HJÆLP
Ønsker du hjælp til at håndtere din angst er du meget velkommen til at kontakte mig på tlf 20 64 61 31, på mail eller bestille tid online her. Du skal være opmærksom på at jeg ikke tager imod henvisninger fra lægen. Hvis du har en sundhedsforsikring gennem Skandia, Danica eller Top Danmark, kan du få dine sessioner helt eller delvist dækket. Hvis du er medlem af sygeforsikringen danmark dækker de i visse tilfælde også en del af behandlingen.
Lad ikke angsten definere, hvem du er.
Få hjælp til at rydde op i dine mønstre.
SESSIONER MED FOKUS PÅ KROP, SJÆL OG PSYKE Hos mig er sessioner baseret på, at heling og næring kommer fra både krop, sjæl og psyke. Jeg arbejder ud fra en unik metode, hvor jeg kombinerer en spirituel livsforståelse med evidensbaserede psykologiske metoder. Det er en kombination, hvor mindfulness, sammenhængen mellem krop og psyke og læring om, hvordan du giver dig selv omsorg går hånd i hånd med dokumenterede metoder inden for psykologien. Du kan læse mere om hvordan sessionerne forløber her
IGENNEM MERE END 20 ÅR HAR JEG ARBEJDET MED SPIRITUALITET og menneskelig udvikling. Vi er alle er udstyret med en intuition eller mavefornemmelse, som vi kan lære at lytte til. Spirituel psykologi handler bl.a. om at lytte ind bagved sindet, lære mindfulness og hvordan nærværet og intuitionen kan bruges i en travl hverdag og til at reducere angst og stress. Spiritualitet er også en måde at være i livet på og troen på, at der er mere mellem himmel og jord end det blotte øje kan se.
KORT SAGT ER SPIRITUEL PSYKOLOGI en kombination af evidensbaserede metoder, neuropsykologisk viden, østlig filosofi med spirituel livsanskuelse samt personlig erfaring. Jeg har udviklet en metode, der er effektfuld og omsorgsfuld, hvor mine klienter hurtigt mærker en bedring og ro. Du kan læse mere om mig og min baggrund her og om spirituel psykologi her.
Lisbeth Wrang
Autoriseret psykolog, specialist i klinisk psykologi og
medlem af Dansk Psykologforening